6 Şubat 2016 Cumartesi

Lohusalar ne yer ne içer? Süt arttıran 4 muhteşem besin!

Hamilelik boyunca yediğimiz, içtiğimiz şeylere dikkat edip dengeli ve düzenli bir beslenme planı oluşturmaya çalışıyoruz. Mümkün olduğunca şekerli ve zararlı gıdalardan uzak duruyoruz. Peki 9 aylık bu düzenli beslenme hayatı doğumdan sonra ne oluyor? Genellikle şöyle oluyor, ilk günler "Sütüm gelsin!" paniğiyle çoğu lohusa kendini şekerli şerbetlere, kalorili yiyeceklere ve tatlılara bırakıyor...

Kendi emzirme serüvenimden buradaki yazımda bahsetmiştim. Emzirmek, anne ile yavrusu bağlayan, dünyanın en hoş deneyimlerinden biri bence. Anne sütünün faydaları zaten saymakla bitmez... Bu sütü bebeğim alabilsin diye şekerli ve kalorili şerbetler tüketmenize inanın hiç gerek yok.

Lohusa beslenmesinden bahsedelim biraz...



Kendi tecrübelerime göre sütü arttırmanın en iyi yolu bol bol su içmek.
Lohusalara hastane çıkışı genellikle tembih edilir, her gün en az 3 litre su tüketin diye. Su kesinlikle sütü arttıran ve vücudu yenileyen, doğanın en güzel içeceği. Ben ilk doğum yaptığımda bol bol su tükettim fakat birkaç ay sonra eskisi gibi su içemediğim bir dönem oldu ve bu dönemde tüm vücudum kurudu! Yani aslında vücudunuz süt üretimi için büyük çaba sarf ediyor ve bolca suya ihtiyaç duyuyor. Aynı hamilelikte olduğu gibi, lohusalıkta da vücut kendi rezervlerinden tüketip bebeğe veriyor. Anne fedakarlığı :) İşte tam da bu nedenle o dönem cildim pul pul kurup dökülmüştü, dudaklarım çatlamıştı. Bunu fark ettiğim an tekrar günlük beslenme düzenimde suya önem vermeye başladım ve neyse ki sütüm azalmadan o dönemi atlattık.

Süt arttıran diğer gıdalardan bahsetmek gerekirse;


  • Boza
Boza mucizesini daha önce de  anlatmıştım. Geçirdiğim bir soğuk algınlığından bana hatıra kalan öksürükle baş çıkmak için boza içmeye başladığın m dönem bozanın inanılmaz süt arttırdığını fark etmiştim. Kesinlikle denenmeli...

  • Emziren anne çayları
Ben doğumdan sonra o bahsettiğim şekerli şerbetler yerine her gün 1 bardak Still Tea tüketmiştim. Tabi bu çaylarda da şeker var ama inanın şerbetteki kadar değil. Bir de bu çayların içindeki rezene ve benzeri bitkiler hem sütü arttırıyor, hem de bebeğin gaz problemlerine iyi geliyor. Eğer içebiliyorsanız direkt rezene de tüketebilirsiniz. Ben kokusundan pek hoşlanmadığım için içememiştim.
  • Tahin
Tahini çevremde diğer doğum yapan arkadaşlarımın tavsiyesiyle keşfettim. Tahin sütü arttıran çok faydalı bir besin. Özellikle çok tatlı ihtiyacınız varsa çikolata, şekerleme tüketmek yerine tahin helvası yiyerek sütünüzü arttırıp bu ihtiyacınızı bastırabilirsiniz.
  • Bulgur
Bulgur biraz şaibeli bir besin. Hem sütü arttırıyor hem de bebeğe gaz yapabileceği söyleniyor. Ben açıkçası yediğim besinlerle Ege'nin gazı arasında bir bağlantı göremedim. Evde pirinç yerine her zaman bulgur pilavı pişiriyoruz. Hem daha sağlıklı hem de süt yapıyor.

Tüm bunlara ek olarak hamileliğimde olduğu gibi düzenli bir beslenme planı uyguladım. Her gün en az bir öğün sebze ve et tükettim, aralarda meyve almaya çalıştım ve gebelikte kullandığım vitamine doktor tavsiyesiyle emzirme döneminde de devam ettim. Tabi ki yeni anne olmuş birinin bazen oturup yemek yiyecek vakti bile olmuyor. Ege kucağımdayken yemek yediğim oldu, uyuturken yediğim oldu! Hatta ben hala sofraya koyduğum yemeği sıcak yiyemiyorum. Mutlaka bir şey çıkıyor ve o yemek soğuyor. Ben de soğuk soğuk yiyorum, alıştım artık :) Ama yine de elimden geldiğince sağlıklı besinler tüketmeye çalışıyorum. Asitli içeceklerden, kahve ve çaydan biraz uzak duruyorum. Çok canım çekmediği sürece sosis, salam gibi katkı maddesi ve koruyucu içeren besinlerden uzak durmaya çalışıyorum. Arada sırada tabi ki kaçamaklar oluyor :)

Kısacası maalesef hamilelik bitince hemen eski beslenme düzeninize dönemiyorsunuz. Emzirme döneminiz boyunca yedikleriniz bebeğinize de geçiyor bu nedenle beslenmenize en az hamilelikte olduğu kadar dikkat etmeniz gerekiyor...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

© Copyright 2016 Anne Kalem | All rights reserved.
Sayfa Başına Dön