Sonra oğlumuz doğdu, 6 aylık oldu ve ek gıdalara başlayacaktık. Bu sefer kesinlikle evde yoğurt yapmayı öğrenmem gerekiyordu! Birkaç kez başarısız denemelerim oldu, yoğurt diye heveslenip battaniyeleri açtığımda tamamen bir süt(!) ile karşılaştığım, ya da yoğurt demeye bin şahit isteyecek ekşilikte gıdalar elde ettim... Ama pes etmedim ve artık ben de yoğurt mayalayabiliyorum. Hem de benim yöntemim oldukça hızlı.
Biraz kullandığım sütten bahsedeyim... Ben açık sütleri pek sağlıklı bulmadığım için günlük pastörize sütten mayalıyorum ve her seferinde gayet katı ve güzel tutuyor. Marketlerde yoğurt için ayrı satılan "yoğurt sütleri" var ama zamanla anladım ki bu sütlerin tek farkı içindeki yağın yukarıda birikip kaymak tutması, yağ oranları normal pastörize sütlerle aynı oluyor. Bence normal bir şişe günlük sütle gayet güzel yoğurt mayalanır, boşuna bu tip özel sütlere gerek yok...
Yoğurt Yapımı:
Öncelikle sütü bir tencereye alıp karıştırarak ısıtıyorum. İsterseniz bir taşım kaynatabilirsiniz ama zaten pastörize süt kullandığımız için aslında kaynatmaya gerek yok. Ben köpürene kadar ocakta ısıtıyorum.
Daha sonra ısınan sütü cam kaplara alıyorum. Ben bebek mamalarının cam kavanozlarını kullanıyorum, Ege için tam bir porsiyonluk oluyor. Kesinlikle cam bir kapta mayalamak lazım, plastik vb. malzemelerde yoğurt güzel olmuyor. Kavanozların içine sütü koymadan önce yoğurdu mayalayacağım yere birkaç kat örtü/havlu koyup üzerine kavanozları diziyorum. Ben yoğurdu tezgah üzerinde mayalıyorum.
Cam kavanozlara boşalttığım sıcak sütün biraz soğumasını bekliyorum. Yoğurt yapmanın püf noktası işte tam burası! Eğer süt çok sıcakken mayalarsanız yoğurdunuz sulu ve ekşi olur. Eğer yeterince sıcak değilse de hiç mayalanmaz. Bunu ölçmenin en iyi yolu temiz serçe parmağınızı sütün içine batırıp 7 sn bekleme kuralı. Eğer süt elinizi "ısırıyorsa" yani 7 saniye dayanabiliyorsanız mayalama vakti gelmiş demektir. Eğer dereceyle yapmak isterseniz de tam 45 derecede mayalamak gerekiyor.
Süt uygun sıcaklığına gelince maya olarak önceden buzdolabından çıkarıp oda ısısına getirdiğim eski yoğurdu karıştırıyorum. Burada önemli nokta, yoğurdu bebekler için olabildiğince sık mayalamak lazım. Ben 2 günde bir mayalıyorum ve her seferinde bir cam kavanozu ayırıp bir sonraki yoğurt için maya yapıyorum. Karıştırdığım yoğurttan birer tatlı kaşığı alıp kavanozlara koyup birkaç kez karıştırıyorum. Yoğurdun mayası fazla olursa daha çabuk tutuyor, isterseniz 1 çay kaşığı da koyabilirsiniz. Tüm kavanozlara maya ekledikten sonra sadece kapaklarını üzerine koyup örtülerle iyice sarıyorum. Kapakları tam kapatırsanız mayalanma esnasında buharlaşan su kapaktan tekrar sütün içine dökülerek yoğurdun sulu olmasına sebep olur, bu nedenle biraz hava alması gerekiyor.
3 saat bekliyorum. Eğer evin içi sıcaksa 2,5 saat de olabiliyor bu süre. Daha sonra örtüleri açıp yoğurdun tutup tutmadığını kontrol ediyorum. Tutmuşsa minik bir zafer dansı yapıp kapakları açık şekilde 15 dk daha bekletiyorum. Sonra kapaklarını kapatıp buzdolabına koyuyorum ve 24 saat açmıyorum. Ertesi güne yemeğe hazır, taş gibi bir yoğurt oluyor. Bizim minik adam da afiyetle yoğurdunu yiyor...
Bu bahsettiğim yöntemle kendinize de yoğurt mayalayabilirsiniz. Bizim evde herkes ev yapımı yoğurt tüketiyor :) Ege için yaptığım 4 cam mama kavanozu yarım litre süt alıyor. Haftada bir kere de 2 litre sütle yapıp kalanını kendimiz için mayalıyorum.
Yoğurt tutmazsa;
Bu yöntemle yoğurt genellikle tutuyor ama diyelim ki açtınız ve yoğurt tutmamış, sütü sıcak su dolu bir tencereye oturtup tutana kadar bekletebilirsiniz. Veya fırını düşük ısıda açıp içine sütü koyup tekrar deneyebilirsiniz.
Ekşi olmuşsa;
Biraz fazla bekletmişsiniz demektir. Karıştırıp ayran gibi tüketebilir, poğaça, börek veya yoğurt çorbası yapımında kullanabilirsiniz.
Sulu olmuşsa;
Ev yoğurdu zaten sulu olur. Market yoğurtlarının yapımında içine süt tozu kullanıldığı için bu yoğurtlar çok katı olur. İsterseniz suyunu süzebilirsiniz. Ama belirtmek isterim ki yoğurdun suyu çok faydalı, karıştırarak daha sulu şekilde de bebeğinize verebilirsiniz. Süzmek için yoğurdun üzerine bir kağıt peçete koyup bekleyin, fazla suyu çekecektir.
Aklınıza takılanları aşağıdaki yorum kutusu üzerinde sorabilirsiniz, şimdiden afiyet olsun :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder