25 Ocak 2016 Pazartesi

Uyku eğitimi - Bir Tracy Hogg hikayesi

uyku eğitimi
Uyku eğitimi lafı bana başlarda çok garip gelirdi, bebeği "eğitmek" çok acayip bir kavram. Ancak uyku gerçekten eğitimle düzene oturtulabilen bir şey. Uyku düzeni olan bir bebek de elbette huzurlu ve mutlu bir bebek olacaktır.

Bebek büyütürken anneler genellikle bebeğin beslenmesine odaklıdır. Oysa bebeklerde büyüme hormonunu özellikle uyku anında tetiklendiği için çok uyuyan bebek daha çok uyku hormonu üretecektir. Tabi ki beslenme çok önemli ama uykuya da aynı derecede önem verilmeli...


Peki ben ne yaptım? Uyku eğitimi serüvenim nasıl başladı, şuan ne durumdayız?


Açıkçası her şey Tracy Hogg'un  "Bebek Bakım Sorunlarına Mucize Çözümler" kitabını alıp okumamla başladı. Ben bu kitabı Ege doğduktan sonra aldım, şimdiki aklım olsa mutlaka hamileliğimde alıp okurdum, çünkü uzun ve özümsenmesi gereken bir kitap. Yeni doğan bir bebekle kitap okumaya vaktiniz muhtemelen olmayacaktır. Bu nedenle hamilelikte edinip okumakta fayda var.


Kitap ek besinler, bebek gelişimi, uyku eğitimi gibi bölümlere ayrılmış ve her bölüm de kendi içinde aylara bölünmüş durumda. Aralarda bazı diğer annelerin başına gelmiş örnek durumlar ve bu durumlarla nasıl başa çıktıkları ile ilgili hikayeler var. Özellikle kitabın uyku eğitimi bölümü anneler arasında çok meşhur. Yatır-kaldır yöntemi var mesela. Bu yönteme göre; bebeğinizi uyuması üzere yatağına bırakırsınız. Eğer mızmızlanırsa sırtını sıvazlayarak onu rahatlatmaya çalışırsınız, ağlama moduna geçerse yataktan alıp kucağınızda sakinleştirdikten sonra tam uyuma moduna girdiğinde tekrar yatağına bırakırsınız. Amaç, bebeğinizi yatağında uyumaya alıştırmak. Bu taktiği üst üste gerektiği kadar tekrarlayabilirsiniz. Ek olarak kitapta E.A.S.Y. adlı bir rutinden bahsediyor. Beslenme (Eat), Aktivite (Activity), Uyku (Sleep) ve Sizin zamanınız (Your Time) şeklinde bebeği 3 saatlik beslenme aralıkları halinde, beslenmeden sonra aktivite zamanı daha sonra da tekrar uykuya dalacağı bir rutin bu. Tabi ki bu rutine %100 uymak kolay değil. Örneğin; Ege gündüz uykularında uyku döngülerini birleştiremediği için 45'er dakika uyurdu ve tam 45. dakikada gözünü açardı. Bu durumda rutindeki Uyku kısmı çok kısa sürdüğü için uyandığında her seferinde tekrar beslenmek isterdi. Hal böyle olunca beslenme aralıklarını 3 saate çıkarmak bizim için oldukça zor oldu. Ege şuan 7 aylık, hala kısa uykular uyuyor ancak bazen uzun öğle uykuları yaptığı da oluyor. Ben de Ege mutlu olduğu sürece bu düzeni ona bırakmaya karar verdim. Ne kadar uğraştıysam da uzatamadım gündüz uykularını.

Tracy Hogg'un uyku rutininin en önemli noktalarından biri de bebeğinizi mutlaka kendi yatağında uyumaya alıştırmak. Bizim için bu süreç, ben ve eşim Ege yaklaşık 3 aylıkken ağır bir grip geçirdiğimiz zaman öncelikle Ege'nin odasını ayırmakla başladı. Ben açıkçası bebeklerin ayrı odada yatması taraftarıyım. Hem sizin uyurken nefes sesinizden, döndüğünüzde vb. çıkan gürültüden rahatsız olup uyanmaz, hem daha temiz havası olan bir ortamda uyumuş olur, hem de ben zamanla kendi odasında uyuyan bebeklerin geceleri daha az uyandığını gözlemledim. Öbür türlü belki sürekli "Annem gidecek!" korkusu yaşayıp sık sık uyanıyorlardır, bebek aklı bu, kimse bilemez :) Geceleri emmek için uyandığından aslında odasını ayırmak en çok bana zor oldu. Fakat zamanla ben de bu duruma alıştım. Ege'ye de kendi yatağında uyumaya alışması için gerektiğinde yatır-kaldır yöntemini uyguladık. Ege emzik alan bir bebek olduğu için sürekli memede uyuma ihtiyacı duymadı bu durumda da yatağına koyup emzik vererek uyuması daha kolay oldu tabi. Emzik almayan bebeklerde memede uyuma alışkanlığı oluşuyor ve bu çok normal! Tüm bebekler kuvvetli bir emme isteği ile doğar ve emme refleksi onlara huzur ve güven verir. 

Peki Ege hiç kucak istemedi mi? İstemez olur mu! Özellikle büyüme atağı geçirdiğini tahmin ettiğimiz bazı dönemlerde çok huysuzlanıp sadece kucakta uyumak istediği oldu, hala da oluyor. (Büyüme atakları ile ilgili daha sonra ayrıca bir yazı paylaşacağım.) Ancak ben hala taviz vermeden, kendimi perişan ettiğimi bile bile yatır-kaldır yaparak Ege'nin kendi kendine yatağında dalması için uğraşıyorum ve şuan huysuz olduğu dönemler haricinde yatağında müzik dinleyerek (ben yanında bekliyorum tabi) uykuya dalabiliyor.

İşin özeti uyku da tıpkı konuşmak ve yürümek gibi öğretilen bir şey. Bebeğinize uyku düzenini ne kadar erken öğretirseniz (İdeali 4. aydan sonra) ikiniz de o kadar rahat edersiniz.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

© Copyright 2016 Anne Kalem | All rights reserved.
Sayfa Başına Dön